Läsa till tandsköterska i Gävle (Distanskurs)

Läsa till tandsköterska i Gävle (Distanskurs)

Om du utbildar dig till tandsköterska kommer du jobba i ett team med andra sköterskor samt tandläkare. Du kan jobba på sjukhus eller hos tandläkarklinik. Ett serviceyrke som har god framtidsutsikt. I Gävle finns en distanskurs där 10 träffar är på plats. Kanske kan du även börja jobba hos en tandläkare i Gävle.

Via Yrkeshögskolor går det att utbilda sig till ett specifikt yrke. Många väljer dessa utbildningar en bit i livet för att helt välja ny inriktning i yrkeslivet. Andra går dessa direkt efter gymnasiet för att snabbt utbilda sig till något som gör att man kan bli eftertraktad på arbetsmarknaden.

Arbetsuppgifter

Tandsköterska jobbar tätt med tandläkare och andra inom tandvård. Man arbetar både preventivt och assisterande vid behandling. En del uppgifter sker även helt på egen hand utan assistans av tandläkare.

Utbildningen

Det finns flera vägar att läsa till tandsköterska. I Gävle finns en distanskurs via en yrkeshögskola. Kursen har då ca 10 träffar på plats i Gävle medan resten läses på distans. Detta på en kurs som sträcker sig över 1,5 år. Någon utbildning till tandläkare i Gävle finns däremot inte.

Krav

Kravet för att kunna gå kursen är att man har grundläggande gymnasiebehörighet samt godkänt betyg i Svenska 2 alternativt Svenska som andraspråk 2.

Goda möjligheter till jobb

Det är generellt lätt att få jobb som tandläkare eller tandsköterska. Ett serviceyrke där efterfrågan består oavsett konjunktur eller ålder. I Stockholm finns exempel på kliniker där väntetiden är så lång att man hänvisar personer att söka sig till andra kliniker. Ett tydligt exempel på att marknaden knappast är ”mättad” av tandläkare. Vill man jobba kvar i studiestaden kan man söka sig till en tandläkare i Gävle.

Första steget till att bli tandläkare?

Likt hur utbildning till undersköterska senare i livet kan skapa intresse för vidareutbildning till sjuksköterska kan tandsköterskeutbildning senare skapa intresse för att bli tandläkare.

Många känner sig nöjda med de arbetsuppgifter som ges men här kan självklart ett intresse växa fram över tid mot att läsa utbildningen till att bli tandläkare. En utbildning som finns på flera orter i Sverige och som sträcker sig över ca 4 år.

Läsa mer?

Mer information om tandsköterska och den utbildning som erbjuds hittas på Allastudier.se. Här samlas samtliga utbildningar i Sverige vilket gör det lätt att hitta en utbildning som passar. Detta oavsett var i landet man bor. Med distanskurs öppnas även möjligheten att plugga på orter som inte har utbildningen i just den staden.

Tarot: Lilla arkanan

Lilla arkanan består av tarotkort ur fyra sviter: bägare, stavar, mynt och svärd. Varje svit motsvarar ett element och representerar olika aspekter i vårt vardagliga liv.

  • Bägarsviten är kopplad till elementet vatten och representerar kreativitet, känslor och förhållanden. Tarotkorten ur denna svit hanterar den känslomässiga nivån av medvetandet och associeras med känslor, förhållanden, kärlek och kopplingar. Bägarna handlar om att visa och uttrycka känslor, samt de olika känslornas förhållanden till varandra.
  • Myntsviten är kopplad till elementet jord och symboliserar pengar, ekonomiska resurser, karriär, materiella ting och den fysiska världen. Korten ur muntsviten berör de materiella aspekterna i livet såsom arbete, näringsliv, handel, fastigheter, pengar och andra former av materiella innehav.
  • Svärdsviten har en koppling till elementet luft och representerar rationalitet, makt, tankar och intellektet. Korten i svärdsviten har innebörder som associeras med handlingskraft, kraft, förändring, mod, ambition och konflikt. Handlingskraft kan vara såväl konstruktivt som destruktivt och ibland utmynna i våld.
  • Det element som stavsviten är kopplad till är eld, och denna svit representerar andlighet, inspiration, energiflöde och idéer. Stavsvitens kort har innebörder som är kopplade till grundläggande energi, inspiration, andlighet, beslutsamhet, intuition, styrka, ambition, kreativitet, expansion och de frön ur vilket livet föds.

Alla sviter i Lilla arkanan består av 14 olika tarotkort som är numrerade från ess till 10, samt fyra klädda kort (Prinsessan, Prinsen, Drottningen och Kungen. De numrerade tarotkorten speglar situationer ur våra vardagliga liv medan de klädda korten reflekterar olika personlighetstyper eller faktiska personer.

Tarotläsning med fokus på Lilla arkanan

Även om Lilla arkanans tarotkort avslöjar händelser som vanligtvis inträffar under universums lagar, avslöjar tarotkortens innebörder händelser som sker naturligt till följd av människans natur. Därför belyser dessa tarotkort de mer praktiska delarna av livet och kan hänvisa till problem som har en tillfällig eller mindre inverkan.

Om en tarotläsning främst består av kort från Lilla arkanan betyder det att du hanterar vardagliga problem som inte nödvändigtvis har en långsiktig inverkan på ditt liv. Dessa problem är övergående och ger dig en möjlighet att ta lärdom av dessa upplevelser. Stora arkanans kort kan användas för att identifiera dessa livslektioner och få en förståelse för hur de påverkar ditt liv långsiktigt.

Om du tycker det här med tarot är spännande, då ska du absolut läsa mer hos Tarotguiderna.

Smörrebröd – Den bästa mingelmaten

Smörrebröd är en dansk nationalrätt som har blivit allt mer populärt i Sverige som mingelmat och som cateringmat. Smörrebröd består oftast av en smörgås med mörkt bröd med lite matigare pålägg som kan varieras otroligt mycket. Smörrebröd är väldigt populära eftersom de är mycket mer matiga än vanliga smörgåsar och mättar riktigt bra. Som mingelmat är de inte de allra lättaste att äta, men är fortfarande lättare än plockmat eller sallader. Smörrebröd kan utan tvekan ses som den allra bästa mingelmaten för många tillställningar.

Pålägg på smörrebröd

Traditionellt så ska man ha typiskt danska pålägg på smörrebröd, som sill och andra fisksorter, lökringar, ägg och massor av sallad. Vissa typer av smörrebröd är så kända att de fått sina egna namn, men de flesta kallas bara kort och gott för smörrebröd. Smörrebröd finns som både huvudrätt, förrätt och i miniformat – perfekt som fingermat. De ska helst ätas med kniv och gaffel, men kan även ätas med bara händer. Eftersom smörrebröd går att variera i oändligt många former så är de ett givet alternativ på vilken tillställning som helst.

En lyxigare macka

Eftersom smörrebröd är en lyxigare variant av en macka så kan dessa även passa in på personalmöten, luncher och kickoffer. Enligt dansk tradition ska smörrebröd helst avnjutas med öl eller annan alkohol, men de är även goda till vanligt vatten. Smörrebröd kan oftast beställas som cateringmat, men det gäller att vara ute i god tid eftersom de tar lite tid att förbereda. Det kan beställas från både cateringfirmor, affärer med eget bageri som exempelvis City Gross och utvalda bagerier över hela Sverige. Smörgåsarna passar bra till tillställningar alla tider på dygnet och blir bara mer och mer populära i stora delar av världen.

Smörrebröd på resdtaurang

Förra sommaren öppnade en dansk restaurang i Stockholm. Det moderna matstället specialiserar sig på just danska smörrebröd. Företaget har öppnat stockholmarnas ögon för den danska nationalrätten och skapar smörgåsarna enligt konceptet: åttio procent pålägg och tjugo procent rågbröd, precis enligt det danska receptet. Matstället använder sig främst av lite lyxigare pålägg som handskalade räkor och rostbiff, tillsammans med färska örter, sallad och garnering för en hel look.

För att hitta smörrebröd som cateringmat är detta en sida värd besöket!

Info avseende assistansbolag i Jönköping

Visst, det är en reglerad bransch, men för privata aktörer kan det vara mycket lukrativt, har det visat sig. I tidningar och på TV har man kunnat höra och läsa om hur entreprenörer gjort sig stora förmögenheter just på att starta assistansbolag.

Jönköping är en relativt stor stad som rymmer flera aktörer inom branschen. Men hur går det egentligen för dem? Här har vi en snabb titt. Inga företagsnamn kommer att nämnas, då syftet endast är undersökande.

Första firman

Första firman vi tittar på är ett assistansbolag som finns över hela Sverige, och är även verksamma i Jönköping. Bolaget är stort – de omsatte nästan en halv miljard kronor år 2017 – och gjorde en vinst på ungefär 25 miljoner. Tittar på lönsamheten har den gått ned – men endast mycket blygsamt. År 2016 omsatte man ungefär en miljon mer än 2017, och gjorde två miljoner mer i vinst.

Även tillgångarna har minskat med ungefär åtta miljoner, när man jämför 2017 med 2016. Tittar vi på lönerna ser vi att lönerna till såväl styrelse och VD samt de anställda har ökat lite grann, trots att man hade en färre anställd 2017 än 2016.

Andra firman

Precis som den första firman vi tittade på, är även detta assistansbolag baserat i Stockholmsområdet, med verksamhet över hela landet (däribland Jönköping). Det här bolaget är förvisso stort – men inte lika stort som den första firman. De omsatte ungefär 325 miljoner år 2017, en siffra som minskat jämfört med 2016, då man omsatte nästan 340 miljoner. Faktum är att man gjorde förlust på 2016 och 2017, men så har man också stora tillgångar (ca 121 000 tkr) som täcker detta. Anledningen till förlusten kan vi bara spekulera i givetvis, men kanske har man investerat en del med tanke på att tillgångarna är lägre 2017 än 2016. År 2015 hade man dessutom tillgångar på nästan 140 000 tkr.

Tredje firman

Den tredje firman vi tittar på är ett lite mindre assistansbolag än de två första, och de verkar främst fokusera på Småland. I verksamhetsbeskrivningen framgår det att aktiebolaget ska syssla med bland annat konsultverksamhet inom management och import av alkoholhaltiga drycker, förutom personlig assistans. Där framgår det också att assistens sköts av en bifirma till bolaget. Omsättningen har varierat kraftigt, med en kraftig uppgång 2017.

Kan man få SMS-lån med betalningsanmärkningar?

Många som ansöker om SMS-lån undrar om det verkligen går att få ett lån om man har betalningsanmärkningar. Det går faktiskt bra, men villkoren varierar mellan olika långivare så det är bra att jämföra noga innan man ansöker. Om din ansökan blir beviljad beror också på andra faktorer som exempelvis din ekonomi, hur många betalningsanmärkningar du har och när du fick dem, oftast är det dessa detaljer som skiljer det bästa sms lånet mot de övriga i branschen.

Är det ett SMS-lån du behöver?

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar är det bra att först fundera över om det verkligen är ett SMS-lån som du behöver. Det är aldrig bra att ta ett SMS-lån för att betala tillbaks andra skulder. Då är det bättre med någon form av samlingslån.

Det finns lägen då det är helt legitimt att ansöka om ett SMS-lån även om du har en betalningsanmärkning. Det beror på vilken orsak som ligger bakom. Det är inte helt ovanligt att slarv eller glömska leder till att man får en anmärkning hos kreditupplysningsbolagen. Självklart är det inte bra, men det händer. Kanske har du en i övrigt välskött ekonomi men mitt uppe i all stress missade du att betala en parkeringsbot. Eller så var du ute på en jordenruntresa och kom på alldeles för sent att du hade en faktura att betala. I sådana fall är det inte fel att ansöka om ett SMS-lån trots betalningsanmärkningar.

Vad är en betalningsanmärkning?

Man kan få en betalningsanmärkning exempelvis om man inte har skött sina betalningar, inte betalat sin skatt eller om man har genomgått en skuldsanering. Många tror att betalningsanmärkningen ligger hos Kronofogden, men så är det faktiskt inte. Däremot har Kronofogden ett register där det syns om det har registrerats ett så kallat betalningsförfarande på dig. Det är kreditupplysningsbolagen som ”utfärdar” själva betalningsanmärkningen, baserat på vad de hittar i Kronofogdens register.

Ungefär så här kan det ha gått till om du har fått en betalningsanmärkning: Du beställer en vara eller tjänst och får en faktura som du glömmer att betala. Företaget skickar ut en betalningspåminnelse som du också missar. Då kan det hända att företaget väljer att skicka ärendet vidare till inkasso. Om inkassobolaget inte får in skulden från dig tar de den vidare till Kronofogden. Om Kronofogden i sin tur anser att det finns underlag för ett ärende kontaktar de dig. I det här steget är det mycket viktigt att du svarar Kronofogden. Du har alltså möjlighet att protestera eller betala. Gör du inte det registreras det där betalningsförfarandet som vi nämnde.

Även de minsta kan följa med på cykelturen

En frontmonterad cykelsits är perfekt om du vill ta med dig ditt minsta barn på cykelturen. De flesta cykelsitsar konstrueras med säkerhet i fokus och därför är det ett säkert sätt att transportera ditt barn på. Genom att byta ut korta bilresor mot cykelresor är du med och bidrar till en bättre miljö.

Vill ni göra fler cykelutflykter på helgerna, börja cykelpendla till förskolan och jobbet eller byta ut de där korta resorna till affären mot cykeln istället för bilen? Då kanske en cykelsits är något för dig. Genom att använda en frontmonterad cykelsits får du med dig även ditt minsta barn på cykelturen. En frontmonterad cykelsits fäster du framför dig själv på cykelns styre. Den är konstruerad för barn som kan sitta stabilt (ungefär från 9 månaders ålder) fram till dess att barnet väger 15 kilo. En frontmonterad cykelsits har många fördelar. Eftersom barnet sitter framför dig har du full uppsikt över barnet och kan rätta till en mössa som åkt ner eller torka bort lite snor under näsan.

Konstruerade med säkerhet i fokus

Barnets fötter lutas mot fotstöd och spänns fast med hjälp av fotremmar som är ställbara för att kunna justeras när barnet växer. Du spänner fast ditt barn med en tre- eller fempunktssele men kontrollera gärna så att låset är konstruerat så att barnet själv inte kan få upp det. Ryggstödet bör vara vidare upptill så att barnets hjälmbeklädda huvud har gott om plats. De frontmonterade cykelsitsar som uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven är märkta med EN14344. En annan viktig säkerhetsfråga är att se till att ni syns i mörkret med hjälp av reflexer och lampor.

Undvik korta bilresor

Istället för att ta bilen de där korta resorna så prova att ta cykeln. Korta bilresor är förödande för vår miljö och med små medel som att införskaffa en bakmonterad och en frontmonterad cykelsits så får du med dig båda barnen på cykeln och kan vara med och bidra till en bättre miljö. Faktum är att ungefär hälften av alla bilresor i Sverige är just korta resor som enkelt skulle kunna ersättas med cykel. Var med och dra ditt stå till stacken och byt ut bilen mot cykeln redan idag.

Olika typer av övervakningskameror

Olika typer av övervakningskameror

Är du på jakt efter en övervakningskamera? Marknaden för kameror som kan användas som inbrottslarm är oväntat stor. Det finns många modeller att välja mellan, ofta från ganska okända varumärken. Det är dock bra att känna till vilka typer av övervakningskameror som finns idag och vad du kan förvänta dig från en modern övervakningskamera.

Möjlighet att se övervakningen med mobilen

En moden övervakningskamera ska du kunna koppla upp till ditt bredband utan problem. Det innebär i sin tur att du kan se videoströmmen genom mobilen för att följa vad som sker i realtid. Det finns många fördelar med detta, åtminstone om du använder övervakningen på rätt sätt. Det finns hårda lagar som anger hur övervakningen ska skötas. Oavsett om du använder övervakningskameran som ett inbrottslarm eller för att ha koll på värdefulla tillgångar så behöver du lagra filerna på rätt sätt. Du måste naturligtvis inte lagra något men om du vill kunna använda filmen från övervakningskameran som bevis behöver filerna spara någonstans.

Möjlighet att spara på nätet eller via SD-kort

Dagens moderna kameror behöver inte längre kopplas ihop med en lagringsenhet med en lång kabel. Det räcker med att kameran är uppkopplat till internet. De moderna kamerorna kan skicka filen till en lagringsplats på ”molnet”, exempelvis Dropbox eller Google Drive. Det finns även andra tjänster som du kan använda dig av för att lagra dina övervakningsfiler på ett säkert sätt. Du måste dock ange hur länge dessa filer sparas, syftet bakom att de sparas och vem som har tillgång till dessa.

Möjlighet att anpassa vad som utlöser ditt inbrottslarm

En mycket uppskattad funktion som moderna övervakningskameror har är möjligheten att styra vad det är som gör att larmet går. Det kan exempelvis handla om att vissa partier är mer rörelsekänsliga än andra. Du kan alltså ställa in att larmet ska gå när kameran upptäcker rörelse inom ett visst område. Exakt hur känslig kameran ska vara går att ställa in.

Kamera med högupplöst film och möjlighet att se sig omkring

Det finns kameror idag som ger dig högupplöst bild, oavsett om det är ljust eller mörkt. IR-lampor är så gott som standard, samt sensorer som ger bra bild även i svåra ljussituationer. Den moderna kameran går även att ställa in på olika sätt, bland annat kan du programmera in automatiska rörelsemönster eller själv ta kontroll för att se på viktiga händelser. Få inbrottslarm kan mäta sig med övervakningskameran. Det är en ovärderlig del av ett komplett säkerhetssystem. 

Att bli smittad av klamydia

Klamydia är en mycket vanligare könssjukdom än du kanske tror. Klamydia kan överföras på olika sätt men det vanligaste är när man har samlag utan kondom, det kan röra sin om både vaginalt och analt samlag, men det finns även andra smittvägar. Den bakterie som orsakar klamydia sätter sig på olika slemhinnor i till exempel slidan, urinröret eller analen. När dessa slemhinnor kommer i kontakt med slemhinnor hos en annan person uppkommer smitta. Misstänker du att du blivit smittad av klamydia är det jätteviktigt att du utför ett test för att snabbt få reda på hur det ligger till, även om det många gånger kan kännas jobbigt. 

Klamydiatest efter oralsex? 

För tillfället finns det för lite forskning på exakt hur klamydia smittar och man vet faktiskt inte om klamydia smittar vid oralsex, alltså om en mun är i kontakt med könsorganet. För att vara på den säkra sidan och för att minimera risken att smitta andra bör du alltid utföra ett test för klamydia om du har haft munsex. Man vet dock att bakterien inte är luftburen och därför inte smittar via kläder eller handdukar eftersom den inte kan leva i luften. 

När ska man göra ett test? 

Klamydia är en lömsk sjukdom eftersom den många gånger inte ger några som helst symptom. Man kan alltså har blivit smittad av klamydia men inte ha ont någonstans. De som får symptom brukar känna dem cirka en eller två veckor efter smittotillfället. Tjejer kan få blodblandade flytningar och känna sveda när man kissar. En del får ont i magen men långt ifrån alla. Killar kan få flytningar och ont i pungen. Misstänker du att du kan ha blivit smittad av klamydia ska du alltid göra ett test, det är bättre att testa en gång för mycket än en gång för lite. 

Olika typer av klamydiatest 

Om du tror att du har klamydia så bör du göra ett klamydiatest. Du kan göra det på en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det finns också möjlighet att göra ett test hemma. Då måste du själv köpa ett test på apoteket eller beställa ifrån internet. De flesta test är gratis, till exempel om du gör testet på en ungdomsmottagning eller beställer ett test från landstingets hemsida. Köper du testet på ett apotek får du själv betala för det, likaså om du beställer ett test från en privat e-butik och inte från landstinget. 

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som hjälper privatpersoner att jämföra olika kreditgivares lånevillkor. När du ansöker om ett lån så skickar du din låneansökan till låneföremedlaren som i sin tur skickar den vidare till olika låneinstitut och banker. En bra låneförmedlare samarbetar med ett stort antal långivare och har koll på vem som ger de bästa villkoren. Ska du ansöka om ett privatlån bör du alltid göra det genom en låneförmedlare. När du har lämnat in din låneansökan får du snabbt svar från flera olika banker med vilken ränta de erbjuder och så vidare som du kan jämföra.

Vilka är de främsta fördelarna med en låneförmedlare?

En bra låneförmedlare tar inte betalt för sina tjänster. De hjälper kostnadsfritt privatpersoner att jämföra olika bankers villkor. De tjänar istället pengar genom att långivarna betalar en viss summa till dem. Om du som kund väljer en av de kreditgivare som finns med i låneförmedlarens förslag så får låneförmedlaren betalt från den bank ni valt. Man tjänar också in mycket tid på att ha en låneförmedlare när man själv slippa kontakta olika banker och jämföra uppläggningsavgifter, ränta och så vidare. På bara några minuter kan du jämföra 20-30 olika banker.

Hur ansöker man om lån genom en låneförmedlare?

Du fyller först i en låneansökan om hur mycket pengar du vill låna och vilken typ av lån du är intresserad av. Oftast har bra låneförmedlare användarvänliga och enkla hemsidor där man snabbt kan fylla i ett formulär online. Oftast tar det bara några minuter att göra. Låneförmedlaren kontaktar sedan sina samarbetspartners och någon dag senare har de ett låneförslag färdigt. Du kan sedan på bara några minuter jämföra ett stort antal kreditgivares villkor. Att be om ett låneförslag förpliktigar dig inte till någonting. Du behöver alltså inte teckna ett av de lånen som låneförmedlaren erbjuder dig.

Kan jag låna pengar om jag har en betalningsanmärkning?

En bra låneförmedlare jobbar med olika typer av banker och låneinstitut, även sådana som tillåter privatpersoner att ta lån trots betalningsanmärkning. Men låntagare som har betalningsanmärkning brukar få en högre räntesats och max-summan som man får låna brukar vara lite lägre. Har du en betalningsanmärkning kan det vara klokt att köpa till en trygghetsförsäkring i samband med att du tecknar lånet. Även när det gäller en låneförsäkring kan det vara klokt att jämföra olika låneförmedlares villkor eftersom de också samarbetar med olika försäkringsbolag.

Varför göra en golvslipning?

Varför göra en golvslipning?

Alla golv blir vid en viss tidpunkt slitna. Särskilt om man har husdjur eller barn som leker på golvet. Det kan bli fula repor, märken av skoklackar och lacken mattas ned och hela golvet ser slitet ut. Har du ett riktigt trägolv så kan du göra en golvslipning och lackering för att få golvet att se ut som nytt igen utan att behöva byta ut hela golvet. Man kan slipa ett golv själv men känner du dig osäker kan du kontakta en professionell golvslipare. Då slipper du också köpa in alla verktyg som behövs.

Hur gör man en golvslipning?

Man brukar räkna med att de flesta trä- och parkettgolv behöver slipas vart 15e år. När golvslipningen är klar så får ni ett vackert och fräscht golv med liv och lyster. Om du väljer att slipa golvet själv så kan du hyra en golvslipningsmaskin. Beroende på hur stor ytan är brukar det ta mellan en till två dagar att slipa ett golv. Man måste ta bort alla möbler ur rummet innan man påbörjar golvslipningen. Sedan ska man tvätta rent golvet med lacknafta. Du ska alltid slipa bort all lack så att du får fram träytan, annars riskerar du att få ett ojämnt golv.

Vilken slipmaskin behöver jag?

Det finns en rad olika slipmaskiner att välja mellan. Om ditt golv är mycket nedgånget behöver du en slipmaskin med stark motor. Var noga med att maskinen inte slipar ojämnt. Man behöver också en mindre kantslipmaskin till kanterna. Ska du slipa golvet själv så ska du be om tydlig information om hur maskinen fungerar och hur man gör när man byter slippapper. Tänk också på att man ska använda olika typer av slippapper. Man brukar börja med ett grovt papper och sedan när golvet nästan är färdigslipat så byter man till ett finare papper.

Lackering av golv

När slipningen är klart kan du lackera golvet. Idag är golvlack som innehåller starka lösningsmedel förbjudet, man använder endast vattenbaserade lacker. Har du ett parkettgolv ska du välja en hård lack, till mjukare trägolv i furu bör man använda en mjukare lack. Använder du fel lack till ditt golv så riskerar du att lacken spricker och krackelerar. Alla klarlacker torkar snabbt, därför är det viktigt att du använder mycket lack på penseln och stryker med penseln längs med träets ådring. Du bör använda minst två lager med lack på ett trägolv för att få ett fint slutresultat. Vill du vara säker på att få ett kvalitetsresultat finns specialister inom golvslipning, slår man ut det på mängden år som golvet förväntas hålla är det väl investerade pengar.