En vanlig fråga som många ställer när de för första gången träffar en annan person är vad personen ifråga jobbar med. Detta är inte särskilt förvånande med tanke på att många vuxna spenderar en stor del av sin vakna tid på jobbet. Dessutom har våra arbeten en stor inverkan på våra liv även utanför arbetsplatsen. Därför vill du inte bara få en bra lön som psykolog utan även eftersträva en hög nivå av arbetstillfredsställelse.
För jobbet är trots allt en stor del av din identitet och signalerar vad som är viktigt för dig. I flera studier har man också undersökt vad som är viktigt för arbetstagare. Vad forskarna har kommit fram till är att det viktigaste är att du finner en mening i det som du arbetar med. Meningsfullt arbete är viktigt både för dig som arbetstagare och för din arbetsgivare. Det går också att få arbetsuppgifterna att kännas mer meningsfulla även om du har ett väldigt slitsamt jobb.
Därför arbetstillfredsställelse viktigare än lön som psykolog
Men hur kommer det sig då att arbetstillfredsställelse är viktigare än lön som psykolog? Detta har helt enkelt att göra med att personer som är intresserade av sina karriärer och jobb är såväl lyckligare som mer nöjda med sina arbeten och livet i stort. Därför är det viktigare att du väljer att jobba med något som intresserar dig och ger dig tillfredsställelse än vad det faktiskt står i lönekuvertet.
Även lönen är dock en viktig faktor i ekvationen
Med detta sagt är förstås även lönen en viktig faktor. Många psykologer upplever att deras arbeten är ett högre kall snarare än ett vanlig kneg. Trots detta vill de såklart få en rättvis ersättning för det arbete som de lägger ner samt för sin utbildning etc.
Du kan också förvänta dig att få en ganska bra lön som psykolog. Den genomsnittliga lönen för psykologer som arbetar inom offentlig sektor är 41 700 kr. Fördelningen utifrån ålder ser ut på följande sätt:
- 18-24 år: 30 600 kr
- 25-34 år: 37 100 kr
- 35-44 år: 41 900 kr
- 45-54 år: 44 400 kr
- 55-64 år: 46 100 kr
- 65-66 år: 47 900 kr.