Klamydia är en mycket vanligare könssjukdom än du kanske tror. Klamydia kan överföras på olika sätt men det vanligaste är när man har samlag utan kondom, det kan röra sin om både vaginalt och analt samlag, men det finns även andra smittvägar. Den bakterie som orsakar klamydia sätter sig på olika slemhinnor i till exempel slidan, urinröret eller analen. När dessa slemhinnor kommer i kontakt med slemhinnor hos en annan person uppkommer smitta. Misstänker du att du blivit smittad av klamydia är det jätteviktigt att du utför ett test för att snabbt få reda på hur det ligger till, även om det många gånger kan kännas jobbigt.
Klamydiatest efter oralsex?
För tillfället finns det för lite forskning på exakt hur klamydia smittar och man vet faktiskt inte om klamydia smittar vid oralsex, alltså om en mun är i kontakt med könsorganet. För att vara på den säkra sidan och för att minimera risken att smitta andra bör du alltid utföra ett test för klamydia om du har haft munsex. Man vet dock att bakterien inte är luftburen och därför inte smittar via kläder eller handdukar eftersom den inte kan leva i luften.
När ska man göra ett test?
Klamydia är en lömsk sjukdom eftersom den många gånger inte ger några som helst symptom. Man kan alltså har blivit smittad av klamydia men inte ha ont någonstans. De som får symptom brukar känna dem cirka en eller två veckor efter smittotillfället. Tjejer kan få blodblandade flytningar och känna sveda när man kissar. En del får ont i magen men långt ifrån alla. Killar kan få flytningar och ont i pungen. Misstänker du att du kan ha blivit smittad av klamydia ska du alltid göra ett test, det är bättre att testa en gång för mycket än en gång för lite.
Olika typer av klamydiatest
Om du tror att du har klamydia så bör du göra ett klamydiatest. Du kan göra det på en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det finns också möjlighet att göra ett test hemma. Då måste du själv köpa ett test på apoteket eller beställa ifrån internet. De flesta test är gratis, till exempel om du gör testet på en ungdomsmottagning eller beställer ett test från landstingets hemsida. Köper du testet på ett apotek får du själv betala för det, likaså om du beställer ett test från en privat e-butik och inte från landstinget.