Uppgraderingar av din MTB som du kan avstå från

Att köpa nya cykelkomponenter eller andra uppgraderingar till din mountainbike kan i många fall vara en god idé, men det finns vissa uppgraderingar som inte kommer göra någon större skillnad. Här går vi igenom de uppgraderingar som du bör fundera över ytterligare en gång innan du slår till.

Keramiska kullager introducerades för cykelvärlden för några år sedan, och gav löften om mjukare rotation och en ökad hållbarhet jämfört med kullager av rostfritt stål. De är dessutom betydligt dyrare, men keramiska kulor finns numera i flera olika cykelkomponenter. Om du inte är snuskigt rik, otroligt snabb på din cykel eller verkligen hatar underhåll är de förmodligen inte värda sitt pris.

En viktig kontaktpunkt mellan dig och cykeln är pedalerna. Dyra, fina pedaler kan göra mer för din cykling än att spara några gram. Dyra pedaler är därför inte dåliga i sig, men budgetpedalerna är numera så pass bra och har en så pass låg kostnad att du lika gärna kan använda dem.

Cykeldelar av kolfiber eller stål?

Styren av kolfiber är en annan cykeldel som du bör fundera mer än en gång innan du köper. Att byta ut styret mot ett med en annan längd eller höjd kan göra stor skillnad. När det gäller val av material är skillnaden dock mindre. Styren av kolfiber är vanliga inom grenar där minsta lilla gram faktiskt har betydelse, men de är också ett dyrt sätt att minska en cykels vikt. För de flesta cyklister går det alldeles utmärkt att ha ett vanligt styre av stållegering.

Hjul av kolfiber dyker ofta upp i tankarna hos de som ska uppgradera sin mountainbike. Nya hjul är bland de första delarna vi skulle rekommendera, men du bör vara försiktig när det gäller fälgar av kolfiber. Många cyklister som har testat dessa upplever att de försämrar komforten. Om du bestämmer dig för att fortsätta använda stålhjul finns det ett brett urval av hjul att välja mellan, alla med en betydligt lägre prislapp. Om du inte har möjlighet att testa hjulen innan du köper dem rekommenderar vi därför att du håller dig till de beprövade hjulen av stål.

Uppgraderingar av din MTB som du kan avstå från

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *