Det här händer när ditt hemlarm utlöses

Du knappar in koden, stänger dörren och går till jobbet. Har inte en tanke på hemlarmet du just aktiverade och om möjligt ännu mindre på larmcentralen som larmet är kopplat till. Men när tjuven kommer räknar du med att hemlarmet utlöses, att larmcentralen reagerar och att de skickar en väktare eller kanske polis för att fånga tjuvarna. Men hur fungerar hela hemlarmet egentligen när det verkligen gäller och inbrott sker i ditt hem? Det berättar vi i den här texten!

Operatören bedömer läget

Det första som händer när ett larm kommer in är att operatören får ett meddelande på skärmen i rött. När hen klickar på det växlar det till gult och operatören undersöker om det kommer in larm från flera sektioner i den aktuella larmanläggningen, och tittar också på eventuella bilder från den. Syftet är att få en så bra bild av läget som möjligt för att kunna avgöra vilka resurser hen ska kalla in. Oftast ringer operatören upp kunden gör en bedömning av läget. Dels utifrån vilka sektioner som har larmat, dels utifrån larmhistoriken. Inte minst tar hen förstås hjälp av de bilder från de kameradetektorer som majoriteten av kunderna har i sitt hemlarm. Operatören ringer bostadsinnehavaren dels för att säkerställa att det inte är ett felaktigt aktiverat hemlarm, dels för att hjälpa personen att agera rätt vid exempelvis en brand. Om ingen svarar skickas en väktare direkt till bostaden. Om man dessutom ser rökutveckling och andra tecken på brand kontaktas även räddningstjänsten.

Larmet går vidare till väktarens handdator

Om operatören bedömer att något skumt händer i hemmet skickas ett larm vidare till väktarens handdator, tillsammans med bild från kameradetektor. Väktaren och operatören håller kontakt hela tiden och väktaren rapporterar om larmorsak, åtgärd och så vidare. Behövs det hjälper operatören väktaren med att tillkalla ytterligare väktare eller polis. Larmcentralen som är kopplad till hemlarmet skickar alltid den väktaren som är närmast platsen där larmet utlöstes. Väl på plats brukar tjuven (om det nu rör sig om ett inbrott) ha hunnit långt bort. Väktarens uppgift är alltså inte i första hand att ta fast tjuven. Istället handlar det om att se till att inga dörrar och fönster står öppna eller är olåsta. Väktaren kontaktar naturligtvis polisen om hen fastställer att hemlarmet utlöstes på grund av en inbrottstjuv. Om de gör bedömningen att de behöver genomföra en brottsplatsundersökning rör väktaren ingenting innan den är klar. Polisens beslut påverkar också huruvida väktaren går in i bostaden för att göra en inre kontroll.

Det här händer när ditt hemlarm utlöses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *