Att köpa en mountainbike (MTB) kan kännas minst sagt överväldigande med det stora utbud som finns. Det är också en stor investering så det är viktigt att man väljer rätt cykel så man inte behöver byta ut den om några år. Tillhör du dem som gillar lite mer teknisk cykel på slingrande grusvägar så är mountainbiken absolut något för dig.

Bästa positionen på en mountainbike?

Om man är ovan att cykla på en mountainbike är det inte alldeles enkelt att veta hur man ska sitta. Till skillnad från landsvägscyklar så har du dock några olika alternativ att välja från. Det gäller att prova sig fram och se vilken ställning som passar bäst just dig. Sitter man starkt framåtlutad så får man mer kraft i benen eftersom man kan utnyttja de stora muskelgrupperna i benen. Är man ovan kan dock denna ställning uppfattas som obekväm och man kan fort bli trött i ryggen. Trycket på styret blir också hårdare och det kan kännas som man har mindre kontroll på cykeln. En del personer föredrar därför att sitta mer upprätt. Det kan för många vara en skönare position, man får bättre överblick och full kontroll på sin mountainbike.

Kan jag använda min mountainbike för att träna?

Att cykla är en underbar och mångsidig träningsform. Du förbättrar din kondition och tränar många muskelgrupper som annars kan vara svåra att komma åt. Det är viktigt att vara avslappnad när man cyklar på en mountainbike. Sitter man för stelt så ökar risken för att du ska ramla med din cykel eftersom du motarbetar cykelns rörelser. Försök att hålla en ganska hög fart så att du får upp pulsen. Det är dessutom enklare att ta sig över stora rötter om du inte har för låg fart, annars riskerar framhjulet att blockeras. Det är utmärkt att cykla i kuperad terräng, då får du intervallträning. Om du ska cykla uppför en backe bör du byta till en lägre växel och du kan även stå upp när du cyklar uppför.

Vilken typ av pedaler är bäst?

Ska du köpa en mountainbike bör du köpa ett par klickpedaler (kallas ibland även (clipless eller clip-in-pedaler). De ger dig bättre kontroll över cykeln och du minskar skaderisken eftersom fötterna inte kommer att glida av cykeln. Detta är extra viktigt när det är blött ute. Klickpedalerna regleras för att passa just din kropp så dina fötter kommer alltid ha rätt position och du får därmed mer kraft till din cykling.

Hitta din form med en mountainbike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *