Varför göra en golvslipning?

Alla golv blir vid en viss tidpunkt slitna. Särskilt om man har husdjur eller barn som leker på golvet. Det kan bli fula repor, märken av skoklackar och lacken mattas ned och hela golvet ser slitet ut. Har du ett riktigt trägolv så kan du göra en golvslipning och lackering för att få golvet att se ut som nytt igen utan att behöva byta ut hela golvet. Man kan slipa ett golv själv men känner du dig osäker kan du kontakta en professionell golvslipare. Då slipper du också köpa in alla verktyg som behövs.

Hur gör man en golvslipning?

Man brukar räkna med att de flesta trä- och parkettgolv behöver slipas vart 15e år. När golvslipningen är klar så får ni ett vackert och fräscht golv med liv och lyster. Om du väljer att slipa golvet själv så kan du hyra en golvslipningsmaskin. Beroende på hur stor ytan är brukar det ta mellan en till två dagar att slipa ett golv. Man måste ta bort alla möbler ur rummet innan man påbörjar golvslipningen. Sedan ska man tvätta rent golvet med lacknafta. Du ska alltid slipa bort all lack så att du får fram träytan, annars riskerar du att få ett ojämnt golv.

Vilken slipmaskin behöver jag?

Det finns en rad olika slipmaskiner att välja mellan. Om ditt golv är mycket nedgånget behöver du en slipmaskin med stark motor. Var noga med att maskinen inte slipar ojämnt. Man behöver också en mindre kantslipmaskin till kanterna. Ska du slipa golvet själv så ska du be om tydlig information om hur maskinen fungerar och hur man gör när man byter slippapper. Tänk också på att man ska använda olika typer av slippapper. Man brukar börja med ett grovt papper och sedan när golvet nästan är färdigslipat så byter man till ett finare papper.

Lackering av golv

När slipningen är klart kan du lackera golvet. Idag är golvlack som innehåller starka lösningsmedel förbjudet, man använder endast vattenbaserade lacker. Har du ett parkettgolv ska du välja en hård lack, till mjukare trägolv i furu bör man använda en mjukare lack. Använder du fel lack till ditt golv så riskerar du att lacken spricker och krackelerar. Alla klarlacker torkar snabbt, därför är det viktigt att du använder mycket lack på penseln och stryker med penseln längs med träets ådring. Du bör använda minst två lager med lack på ett trägolv för att få ett fint slutresultat. Vill du vara säker på att få ett kvalitetsresultat finns specialister inom golvslipning, slår man ut det på mängden år som golvet förväntas hålla är det väl investerade pengar.

Varför göra en golvslipning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *