MBF står för Mälardalens Bostadsrättsförvaltning och är ett företag som hjälper både bostadsrättsföreningar och fastighetsägare med förvaltning av fastigheter och ekonomisk förvaltning. I över 50 år har har MBF förvaltat fastigheter och det är i dagsläget cirka 400 bostadsrättsföreningar som är kunder hos MBF. Verksamhetsområdet är Mälardalen, som kanske hörs på namnet, och avser orter som Örebro, Köping, Enköping, Stockholm, Uppsala samt Linköping.

Vad är MBFOnline?

MBFOnline är en tjänst som MBF tillhandahåller, och som hjälper bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare med många olika och smarta saker inom fastighetsförvaltning. Man kan exempelvis se hur föreningens ekonomi ser ut, attestera fakturor eller avisering till de som bor i fastigheterna. MBFOnline erbjuder fyra olika tjänster:

  • Grunden: paketet innehåller det som föreningen behöver för att både enkelt avisera via post, autogiro eller e-faktura, och även inkassera de månadsavgifter och hyror som de boende betalar. För de som inte har betalat i tid så kan MBFOnline gå ut med en påminnelse eller inkassokrav. Det ingår också en medlemsförteckning och lägenhetsförteckning som behövs enligt bostadsrättslagen. Föreningen erbjuds även enklare rapporter för att få en mer komplett bild över aviseringarna och betalningarna.
  • E-attest/Leverantör: om grundpaketet kompletteras med tjänsten e-attest/leverantör kan den som är ansvarig själva betala fakturor. Du kan också skicka fakturan till MBFOnline som påminner om nya fakturor att attestera, vilken sedan betalas. Du får även ett leverantörsregister och betalningshistorik för att kunna hålla koll på ekonomin i din egen förening.
  • Pantregister/Överlåtelser: i denna tjänst finns det som behövs för att hantera pantregister och överlåtelser enligt bostadsrättslagen. Mäklare får även tillgång till information om en bostadsrätt ska säljas, och MBFOnline skickar sedan in de kontrolluppgifter som krävs till Skatteverket.
  • Bokföring/Årsbokslut: MBFOnline kan på egen hand sköta föreningens bokföring utifrån en standardiserad kontoplan. Tjänsten erbjuder även olika typer av rapporter som ger den ekonomiska kontroll som föreningen behöver. Årsbokslutet och årsredovisningen kan också MBFOnline hantera.

För att komma igång med tjänsten MBFOnline räcker det med att ni tar kontakt med MBF och accepterar den offert ni begärt. Efter lite pappersarbete erhåller ni inloggningsuppgifter till kundportalen. Och där var tjänsten igång!

Fastighetsbudget

Att bedriva verksamhet som är förknippad med ägande av fastighet är en övning i budgetering. Stora besparingar kan göras genom att vara proaktiv i sitt arbete och hela tiden förutse eventuella behov. Kanske går det till och med att göra en renovering av större mått till en smartare investering. Allt handlar om förutsättningar, beräkningar och vad för horisont man ser. Vidare information som rör fastigheter och ekonomi kan du se här.

Att använda sig av MBFOnline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *