Smörrebröd är en dansk nationalrätt som har blivit allt mer populärt i Sverige som mingelmat och som cateringmat. Smörrebröd består oftast av en smörgås med mörkt bröd med lite matigare pålägg som kan varieras otroligt mycket. Smörrebröd är väldigt populära eftersom de är mycket mer matiga än vanliga smörgåsar och mättar riktigt bra. Som mingelmat är de inte de allra lättaste att äta, men är fortfarande lättare än plockmat eller sallader. Smörrebröd kan utan tvekan ses som den allra bästa mingelmaten för många tillställningar.

Pålägg på smörrebröd

Traditionellt så ska man ha typiskt danska pålägg på smörrebröd, som sill och andra fisksorter, lökringar, ägg och massor av sallad. Vissa typer av smörrebröd är så kända att de fått sina egna namn, men de flesta kallas bara kort och gott för smörrebröd. Smörrebröd finns som både huvudrätt, förrätt och i miniformat – perfekt som fingermat. De ska helst ätas med kniv och gaffel, men kan även ätas med bara händer. Eftersom smörrebröd går att variera i oändligt många former så är de ett givet alternativ på vilken tillställning som helst.

En lyxigare macka

Eftersom smörrebröd är en lyxigare variant av en macka så kan dessa även passa in på personalmöten, luncher och kickoffer. Enligt dansk tradition ska smörrebröd helst avnjutas med öl eller annan alkohol, men de är även goda till vanligt vatten. Smörrebröd kan oftast beställas som cateringmat, men det gäller att vara ute i god tid eftersom de tar lite tid att förbereda. Det kan beställas från både cateringfirmor, affärer med eget bageri som exempelvis City Gross och utvalda bagerier över hela Sverige. Smörgåsarna passar bra till tillställningar alla tider på dygnet och blir bara mer och mer populära i stora delar av världen.

Smörrebröd på resdtaurang

Förra sommaren öppnade en dansk restaurang i Stockholm. Det moderna matstället specialiserar sig på just danska smörrebröd. Företaget har öppnat stockholmarnas ögon för den danska nationalrätten och skapar smörgåsarna enligt konceptet: åttio procent pålägg och tjugo procent rågbröd, precis enligt det danska receptet. Matstället använder sig främst av lite lyxigare pålägg som handskalade räkor och rostbiff, tillsammans med färska örter, sallad och garnering för en hel look.

För att hitta smörrebröd som cateringmat är detta en sida värd besöket!

Smörrebröd – Den bästa mingelmaten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *