Sommaren är en tid då många semestrar antingen på hemmaplan eller utomlands. Det är en tid då de flesta tar det lite lugnare än vanligt och kopplar av. Men många svenskar passar också på att utnyttja ledigheten till att bygga. Något som många väljer att bygga på sin tomt är attefallshus.

Två andra populära byggprojekt är trädäck och altan. Detta enligt den årliga ranking över populära byggprojekt som branschorganisationen Svenskt Trä låter göra varje år. Dessutom är det alltså många som väljer att låta sitt hem växa genom att uppföra ett nytt, lite mindre hus på tomten. Det kan till exempel röra sig om en friggebod, en stuga eller ett attefallshus.

För många är hemester synonymt med byggprojekt av olika slag

Många har på senare år blivit bekanta med begreppet hemester – semester hemmavid. För vissa kan detta begrepp vara synonymt med att man åker till sitt lantställe eller att man kopplar av i och omkring hemmet. Men allt fler väljer alltså att ägna en stor del åt sin semester och lediga tid åt att bygga, renovera eller påta i trädgården. För många har byggprojekt av olika slag blivit synonymt med att ha hemester.

Därför bygger vi attefallshus och liknande på sommaren

Det finns flera skäl till att många svenskar väljer att bygga attefallshus, altaner och utföra andra slags byggprojekt på sommaren:

  • Det är framför allt under semestern och på sommarens helger som de flesta har lust och möjlighet att snickra hemma.
  • Byggprojekten hjälper till att förlänga utomhussäsongen – detta gäller inte minst om man bygger en inglasad altan eller liknande.
  • För många känns det trevligt och självklart att använda trä som materialval i sina byggprojekt. Det är ett naturligt material som på sätt och vis känns ganska somrigt.
  • Genom att uppföra en “attefallare” eller något annat slags mindre hus på tomten får gäster möjlighet att övernatta i en avskild boning.

Det har också blivit vanligare att man bygger hela projektet från grunden. Dagens byggbeskrivningar är ofta överskådliga och ger bra instruktioner för hur projektet ska utföras. Därmed kan en någorlunda händig hemmasnickare snickra ihop en byggnad även utan tidigare erfarenhet.

Många svenskar bygger attefallshus på sommaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *